Svenska simmare

Hem / Svensk simning / Svenska simmare

Sverige har genom tiderna fostrat många framstående simmare, både manliga och kvinnliga, som har satt sitt avtryck på den internationella simscenen. Här får du en inblick i några av dessa svenska simmare till legender, deras meriter och hur de har format svensk simning.

Svenska simmerskor genom tiderna

Sverige har genom åren varit hem åt många framstående kvinnliga simmare som har satt sitt avtryck på den internationella simscenen. Dessa svenska simmerskor har inte bara representerat Sverige med stolthet, utan också inspirerat kommande generationer med sina prestationer, rekord och urkraftsstyrka. Här får du en djupdykning i några av våra mest framstående svenska simmerskor samt deras karriärer och meriter i bassängen.

Sarah Sjöström

Sarah Sjöström, född 1993, slog igenom redan som 14-åring när hon vann sitt första EM-guld. Hon är mest känd för sina framstående prestationer i fjärilssim, men har även visat stor talang i frisim och ryggsim. Bland hennes mest minnesvärda bedrifter finns världsrekordet på 100 meter fjäril och flertalet OS-medaljer. I dag räknas hon som en av de största simidrottarna genom tiderna – i hela världen.

Therese Alshammar

Therese Alshammar, född 1977, är en av Sveriges mest framstående simmerskor genom tiderna. Hon slog igenom i slutet av 1990-talet och har sedan dess vunnit flera VM- och EM-guld. På meritlistan har hon även ett OS-silver. Med sin snabba teknik och uthållighet har hon dominerat på sprintdistanserna i frisim.

Agnes Beckman

Agnes Beckman, född 1901, var en pionjär inom svensk simning. Hon var den första svenska kvinnan att vinna en OS-medalj i simning, vilket hon gjorde 1920. Beckman var känd för sin teknik och sitt mod, och hon satte flera svenska rekord under sin karriär.

Anna-Karin Kammerling

Anna-Karin Kammerling, född 1980, är en av Sveriges mest framstående fjärilssimmare. Hon slog igenom redan som tonåring och har sedan dess satt flera svenska och europeiska rekord, särskilt på 50 meter fjäril. Kammerling har representerat Sverige i flera internationella mästerskap, inklusive OS, och har vunnit flera VM- och EM-medaljer. Med sin explosiva start och snabba simning var hon länge en av världens snabbaste på korta fjärilsdistanser.

Louise Jöhncke

Louise Jöhncke, född 1981, har varit en framstående simmare inom medeldistans och långdistans. Hon har representerat Sverige i flera internationella mästerskap och har satt flera svenska rekord. Jöhncke är särskilt känd för sina prestationer på 800 och 1500 meter frisim.

Jennie Johansson

Jennie Johansson, född 1988, är en av Sveriges bästa bröstsimmare. Hon har vunnit flera internationella medaljer, inklusive guld på 50 meter bröstsim vid VM 2015. Johansson är känd för sin explosiva start och kraftfulla simning.

Emma Igelström

Emma Igelström, född 1980, är en av Sveriges mest framstående bröstsimmare. Hon har vunnit flera VM- och EM-guld och har satt flera världsrekord. Igelström är känd för sin teknik och sin förmåga att hålla ett högt tempo genom hela loppet.

Josefin Lillhage

Josefin Lillhage, född 1980, har varit en av Sveriges bästa medeldistanssimmare inom frisim. Hon har vunnit flera internationella medaljer och har satt flera svenska rekord, särskilt på 200 meter frisim.

Svenska simmare genom tiderna

Den svenska simhistorien är rik på manliga simmare som har nått toppen av internationell simning. Från tidiga pionjärer till moderna dagars mästare, har dessa svenska simmare visat en kombination av teknik, uthållighet och passion. Här presenteras du för några av Sveriges mest framstående manliga svenska simmare genom tiderna, deras framgångssagor och de ögonblick som har gjort dem till legender inom sporten – både nationellt och internationellt.

Lars Frölander

Lars Frölander, född 1974, är en av Sveriges mest framstående manliga simmare. Han slog igenom på 1990-talet och har sedan dess vunnit flera internationella medaljer, inklusive OS-guld på 100 meter fjäril år 2000. Frölander var känd för sin snabba start och kraftfulla simning.

Anders Holmertz

Anders Holmertz, född 1968, är mest känd för sina framstående prestationer på medeldistans i frisim. Han slog igenom i slutet av 1980-talet och har vunnit flera VM- och EM-medaljer. Holmertz var särskilt framstående på 200 och 400 meter frisim.

Arne Borg

Arne Borg, född 1901, var en av Sveriges första stora simstjärnor. Han satte flera världsrekord under 1920-talet och vann totalt fem OS-medaljer under sin karriär. Borg var känd för sin uthållighet och teknik, särskilt på längre distanser i frisim.

Stefan Nystrand

Stefan Nystrand, född 1981, är en av Sveriges snabbaste sprintersimmare genom tiderna. Han har satt flera europeiska rekord på korta frisimsdistanser och har representerat Sverige i flera OS. Nystrand är särskilt känd för sin teknik och snabba avslutningar.

Bengt Baron

Bengt Baron, född 1962, är en av Sveriges mest framstående ryggsimmare. Han vann OS-guld på 100 meter ryggsim 1980. Baron var känd för sin teknik och förmåga att hålla ett högt tempo genom hela loppet.

Gunnar Larsson

Gunnar Larsson, född 1951, är en av Sveriges mest framstående medeldistanssimmare. Han vann två OS-guld 1972, på 200 meter medley och 400 meter medley. Larsson var känd för sin uthållighet och förmåga att avsluta starkt.

Christer Wallin

Christer Wallin, född 1970, är en av Sveriges mest framstående medeldistanssimmare. Han har representerat Sverige i flera OS och har vunnit flera internationella medaljer. Wallin är särskilt känd för sina prestationer på 400 meter frisim.

Pontus Hanson

Pontus Hanson, född 1908, har varit en framstående simmare inom bröstsim. Han har representerat Sverige i flera internationella mästerskap och har tagit medalj på OS. Hanson är särskilt känd för sina prestationer på 200 meter bröstsim.

Per Holmertz

Per Holmertz, född 1960, är bror till Anders Holmertz och har också varit en framstående simmare för Sverige. Han har vunnit flera internationella medaljer, särskilt på medeldistans i frisim. Holmertz är känd för sin teknik och sin förmåga att hålla ett jämnt tempo genom hela loppet.