Simutrustning

Hem / Simträning / Simutrustning

Simning är inte bara en skonsam och effektiv träningsform, utan också en sport som kräver rätt simutrustning för bästa möjliga upplevelse. Oavsett om du är nybörjare, motionssimmare eller tävlingssimmare, finns det specifik simutrustning designad för dina behov. Här får du en översikt över populära återförsäljare av utrustning för simning samt en djupdykning i de olika redskapen som kan förbättra din upplevelse när det kommer till simträning.

Simutrustning på nätet

Det är lättare att köpa simutrustning på nätet än i butik. Med ett brett utbud av återförsäljare kan du hitta allt från grundläggande till specialiserade produkter. Här presenterar vi några av de mest populära onlinebutikerna där du kan hitta simutrustning på nätet av bra kvalitet.

Swimstore

Swimstore är en specialiserad onlinebutik som fokuserar på simutrustning och tillbehör. De erbjuder ett brett sortiment av produkter, allt från simglasögon och badmössor till ryggsäckar och träningsväskor. De har slitstarka och hållbara väskor, perfekta för den aktiva simmaren eller triatleten. Med en kombination av funktionalitet och stil, säljer de produkter som är designade för att ge bästa möjliga upplevelse både i och utanför bassängen.

Weswim

Weswim.se säljer produkter inom triathlon, swimrun och simning. Oavsett om du är en professionell triatlet, en entusiastisk swimrunner eller bara någon som älskar att simma, har Weswim ett brett sortiment av produkter som passar dina behov. Från simglasögon och våtdräkter till specialiserade tillbehör som Dryrobes, erbjuder Weswim kvalitetsprodukter som är designade för att förbättra din prestanda och upplevelse i vattnet.

Stadium

Stadium, en av Nordens största sportkedjor, erbjuder ett brett sortiment av sport- och fritidsprodukter, inklusive utrustning för swimrun och triatlon. Stadium har en stark närvaro både online och i fysiska butiker runt om i Sverige. Inom kategorin swimrun och triatlon hittar du allt från våtdräkter och simglasögon till specialiserade skor och andra tillbehör. Oavsett om du är erfaren eller bara börjar utforska världen av swimrun och triatlon, kan du spana in deras sortiment.

Träna simning med rätt utrustning

För att få ut det mesta av din simträning är det viktigt att ha rätt utrustning. Inte bara hjälper det dig att förbättra din teknik, men det kan också förhindra skador och göra din träning mer effektiv. Låt oss ta en närmare till på vad du behöver för utrustning i simning – här är det mest grundläggande som krävs, oavsett vilken nivå du tränar på.

Baddräkt / Badbyxor

Att välja rätt baddräkt eller badbyxor kan påverka din prestanda i vattnet. De bör vara bekväma, ge rätt stöd och inte skapa onödigt motstånd i vattnet. Många tävlingssimmar går därför ner en storlek för att vara säker på att den skapar så lite motstånd som möjligt. I tävlingssammanhang väljer man oftast ytterligare mindre 2-3 storlekar mindre. Den som vill träna mer styrka i vattnet genom att skapa ett motstånd kan antingen simma med särskilda badkläder (drag shorts) eller simma i dubbla lager av slitna och uttöjda badkläder.

Badmössa

Badmössan är inte så mycket ett modeuttalande i simbassängen, som det är ett praktiskt redskap. Den hjälper till att minska motståndet i vattnet, skyddar ditt hår från klor och förhindrar att hår hamnar i både ansiktet och i poolen. Oavsett om du har kort eller långt hår, kan en badmössa göra stor skillnad i bassängen.

Simglasögon

Simglasögon är avgörande för att skydda dina ögon från klor och för att ge dig klar sikt under vattnet. De kommer i olika former och storlekar, så det är viktigt att hitta ett par som passar dig perfekt och inte läcker. Många tävlingssimmare väljer en mindre modell som man kan montera ihop på egen hand för att få det perfekta avståndet över näsryggen, och med band som känns sköna. Dessa kallas ofta för Swedish goggles. Bland simskolebarn är det mer populärt med simglasögon som har en silikonring för att de ska sitta skönt.

Simutrustning för träning

För att maximera din simträning och se märkbara förbättringar är det viktigt att ha rätt simutrustning. Med rätt redskap kan du fokusera på specifika aspekter av din teknik, öka din styrka och uthållighet, samt förbättra din övergripande prestanda i vattnet. Här får du en översikt över några av de mest populära träningsredskapen för simning.

Dolme (pullbouy)

En dolme, även känd som pullbouy, är ett flytande redskap som placeras mellan benen. Den hjälper simmare att fokusera på överkroppsträning genom att immobilisera benen. Med en dolme kan du förbättra din armteknik och öka överkroppsstyrkan. En dolme kan användas vid träning av alla olika simsätt.

Handpaddlar

Handpaddlar är platta redskap som fästs på händerna och används för att öka motståndet när du simmar. De hjälper till att förbättra din handposition och stärka dina armmuskler. Paddlar används ofta i kombination med dolme vid armträning, men kan också användas vid sammansatt simning för bättre armtag.

Simplatta (kick-board)

En simplatta är ett flytande redskap som hålls framför dig när du simmar. Den används för att isolera och träna benen, vilket hjälper dig att förbättra din benteknik, oavsett om du tränar på fjärilskickar, bröstsimsbentag, eller rygg- eller frisimssparkar. Kan användas för sig, eller i samband med zoomers.

Zoomers (kortare simfenor)

Zoomers är korta simfenor som ger dig möjlighet att lägga större tryck på framför allt sparkar och kickar. När du simmar med zoomers blir du tvungen att använda benen ordentligt för att de inte ska bromsa ner dig. När du simmar med zoomers (oavsett om det är benträning eller sammansatt simning) kan du få ordentligt med fart. Detta används därför ofta vid högintensiv träning där musklerna ska få jobba och trötta ut sig. Funkar bäst för träning av fjärilskickar samt rygg- och frisimssparkar. Vid bröstsim med fenor ersätts bentaget ofta med fjärilskickar.

Snorkel

En snorkel används för att hjälpa simmare att andas medan de håller huvudet under vattnet. Detta gör det möjligt att fokusera på teknik utan att behöva vända huvudet för att andas. Snorkel används oftast vid sammansatt fjärilsim eller frisim, men kan också användas vid benträning med simplatta.

Gummiband

Ett gummiband kan användas för att binda ihop simmarens fötter vid anklarna, vilket hjälper till att isolera överkroppen och fokusera på armträning. Gummiband används främst av simmare på tävlingsnivå, och är inte utrustning som den typiske motionssimmaren brukar använda sig av.

Tidtagarur

Ett tidtagarur är ett viktigt redskap för alla simmare som vill mäta och förbättra sina tider. Med ett tidtagarur kan du hålla koll på dina framsteg och sätta personliga rekord. Om du inte har en tränare på kanten som klockar dina tider kan du ofta använda dig av de stora klockor med sekundvisare som finns i de flesta simhallar, alternativt av en vattentät träningsklocka.

Swimrun utrustning

Swimrun är en unik multisport där deltagarna växlar mellan simning och löpning flera gånger under ett lopp. Tävlingarna äger oftast rum i naturliga miljöer, vilket ställer specifika krav på utrustningen. Här får du en översikt över några av den mest kritiska swimrun utrustning.

Swimrundräkt

Swimrundräkter är speciellt designade för att klara av både simning och löpning. De är oftast kortare än traditionella våtdräkter och har fickor för förvaring samt dragkedja längs framsidan för att man ska kunna öppna dem vid löpning, och stänga vid simning. Materialet ger flytkraft under simning och flexibilitet under löpning.

Skor

Swimrun-skor är designade för att klara av både våta och torra förhållanden. De har dräneringshål för att snabbt släppa ut vatten och ger bra grepp på hala ytor. Ett par löparskor för terränglöpning brukar vara ett bra val av swimrun-skor – dessa går att både simma med, samt springa med i varierande terräng.

Vaselin

Vaselin används för att förhindra skav, särskilt vid långa distanser. Genom att applicera vaselin på utsatta områden såsom nacken, armhålorna och i ljumskarna kan du minska risken för skav och irritation.

Simutrustning barn (för simskola)

Att lära barn att simma är en viktig färdighet som kan ge dem självförtroende och säkerhet i vattnet. Rätt simutrustning kan göra inlärningsprocessen roligare och mer effektiv. Här får du en översikt över några av de mest populära redskapen som används i simskolor för barn.

Armkuddar (simpuffar)

Armkuddar, eller så kallade simpuffar, är uppblåsbara hjälpmedel som fästs runt barnets armar. De ger extra flytkraft och hjälper barnet att känna sig säkert i vattnet medan de lär sig simma.

Dykringar

Dykringar är färgglada ringar som sjunker till botten av poolen. De används ofta i simskolor för att uppmuntra barn att dyka och hämta dem, vilket hjälper dem att bli bekväma med att vara under vattnet.

Rockring

I simsammanhang används rockringar för att hjälpa barn att flyta och balansera i vattnet. De kan användas som stöd när barnen lär sig simma eller för att leka och ha kul i vattnet. Vid träning på att dyka från kanten kan barnet också träna på att dyka genom rockringen för att få rätt rörelse genom luften samt vid träff av vattenytan.

Simdyna

Simdynor är flytande redskap som placeras runt barnets överkropp för att hålla dem flytande. Simdynor med flytdon på ryggen hjälper barnet att hitta rätt vattenläge med hela kroppen nära vattenytan. De ger extra stöd och säkerhet i vattnet och kan användas för att hjälpa barn att känna sig bekväma medan de lär sig simma.

Öppet vatten simning utrustning

Öppet vatten i simning kräver utrustning av särskild karaktär. Simning i öppet vatten skiljer sig nämligen markant från bassängsimning. De utmaningar som simmare ställs inför i naturliga vattenmiljöer kräver specifik utrustning för att säkerställa säkerhet, komfort och prestanda. Här får du en översikt över några av de mest essentiella redskapen för öppet vatten simning.

Våtdräkt

Våtdräkter är designade för att ge simmare extra flytkraft och skydd mot kallt vatten. De är tillverkade av neopren, vilket hjälper till att behålla kroppsvärmen och minskar risken för nedkylning i kallare vatten. En våtdräkt är bra att använda, oavsett om det är 12 eller 20 grader i vattnet.

Pulsklocka

En pulsklocka hjälper simmare att övervaka sin hjärtfrekvens under simningen. Detta är särskilt viktigt i öppet vatten där förhållandena kan vara mer utmanande och kräva mer ansträngning.

Safety bouy / Simboj

En safety bouy, också kallad simboj, är ett flytande redskap som simmare fäster runt midjan. Den ökar synligheten i vattnet, vilket är viktigt för säkerheten, särskilt i områden med båttrafik. Oftast är den orange så att den enkelt ska ses både från land och vatten. Om simmaren får kramp eller behöver vila går det också att hålla sig flytande genom att hålla tag i simbojen.

Öronproppar

Öronproppar används för att förhindra att vatten kommer in i öronen, vilket kan minska risken för öroninfektioner och andra komplikationer. När kallt vatten tränger in i öronen kan man få huvudvärk samt känna illamående och yrsel.