Världsmästerskapen i simsport

Detta världsmästerskap anordnas vartannat år sedan 2001, världsmästerskapet har dock funnits sedan år 1973 men anordnades då inte regelbundet utan det kunde gå tre år eller till och med fem år mellan mästerskapet. Inom detta världsmästerskap så tävlas det i sex olika grenar som inkluderar simhopp, öppet vatten-simning, vattenpolo, konstsim, klippdykning och simning på 50 meter långbana. Simningen är den sport som varit i fokus i alla VM sedan 1973. Mästerskapet anordnas av Fédération Internationale de Natation (FINA) vilket även kallas för Internationella Simförbundet. FINA grundades år 1908 i London i slutet av de olympiska spelen. Grundarna var simförbund från Belgien. Storbritannien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern och Sverige.

Mästerskapen genom åren

Det allra första världsmästerskapet i simsport hölls i Belgrad i Jugoslavien år 1973. Tävlingarna bestod av simning, simhopp, vattenpolo och konstsim. Svensken Gunnar Larsson tog ett guld på 200 meter medley och Ulrika Knape fick guld på 10 meter simhopp. Med två medaljer till i silver och brons hamnade Sverige på en delad fjärdeplats med Ungern på medaljligan. Totalt antal deltagande länder var 47 stycken. Det andra världsmästerskapet ägde rum 1975 och då gick det inte så bra för Sverige då vi enbart fick en bronsmedalj i 10 meter simhopp. Vi slutade på en delad sistaplats i medaljligan med Mexiko. Tävlingssporterna fortsatte att vara desamma fram till år 1991 då öppet vatten-simning på 25 kilometer introducerades. Inom simhopp lades simhopp från 1 meter till som ny gren för både herrar och damer. Sverige tog ett silver under mästerskapet. Det var Tommy Werner som tog detta silver och han gjorde det i 100 meter frisim. USA vann överlägset medaljligan följt av Kina och Ungern. USA fick 17 guld, 11 silver och 6 brons. Kina fick 8 guld, 3 silver och 2 brons så gapet mellan USA och Kina på andraplatsen var stort. I mästerskapet som hölls 7 år senare kom fler grenar att läggas till, totalt åtta stycken i både simhopp och öppet vatten-tävlingarna.

Mästerskap på 2000-talet

Det första världsmästerskapet i det nya milleniet ägde rum 2001 i Japan. Tävlingsprogrammet utökades återigen med åtta nya grenar, de flesta inom simning, och totalt tävlades det nu i 64 grenar i fem olika simsporter. Australien blev det land som vann medaljligan detta år. År 2009 var antalet deltagande länder uppe i 185 stycken som tillsammans hade 2556 idrottare som deltog. USA och Kina slogs hårt om förstaplatsen i medaljligan detta mästerskap. Både USA och Kina hade lika många guld, 11 stycken, och lika många medaljer, 29 stycken. Men USA hade 11 silver och 7 brons medans Kina hade precis tvärtom, 7 silver och elva brons, och Kina fick se sig besegrat. Världsmästerskapen i simsport 2013 hölls i Barcelona i Spanien och nu introducerades en helt ny sport, klippdykning, vilket gjorde att antalet sporter nu var sex stycken. Två grenar inom klippdykning introducerades, herrar 27 meter och damer 20 meter. Herrarnas guld vanns av Orlando Duque från Colombia och damernas guld vanns av Cesilie Carlton från USA. Idag är grenarna 75 stycken till antalet fördelade på sex sporter.

 

Mästerskap på 2000-talet

Comments are closed.