Varför börja simma

För mig är simning ett självklart inslag i mitt liv. Ett par dagar varje vecka packar jag ihop min väska och beger mig ner till simhallen. Jag simmar några rundor, bastar, duschar och är sedan redo för en ny dag. Simning håller både kropp och knopp i trim. Det är skonsam träning för kroppen samtidigt som det rensar huvudet, ökar blodcirkulationen till hjärnan och förbättrar koncentrationsförmågan. Jag kan säga att jag behöver simningen för att orka med vardagen, för att klara av ett stressigt arbete och ett hektiskt familjeliv. I den här artikeln ska jag därför dela med mig av min hemlighet till framgång: simning. Jag ska skriva varför simning är så bra och varför jag tycker att även du borde börja simma.

Varför börja simma

Skonsam träning

Först och främst är simning väldigt skonsam träning. Du kan enkelt trötta ut varenda muskel i kroppen, utan att slipa speciellt mycket på leder och skelett. Det här innebär samtidigt att simning är ett riktigt bra sätt att träna på för dig som har ont på olika ställen i kroppen. Om dina axlar ömmar när du styrketränar på gym, eller om du får ont i knän, höfter och fötter av att springa, så kan du växla till simning. Det är minst lika god konditionsträning, men du slipper ha ont. Att simning är en så skonsam träningsform innebär dessutom att skaderisken är väldigt låg. Att simma är en säker motionsform där du inte riskerar att dra på dig några skador som kan orsaka problem i vardagslivet.

Skonsam träning

Simning tränar både muskler och kondition. Men även hjärnan. Att simma ökar blodflödet till hjärnan. Hjärnan får mer syra och fungerar bättre. Om du simmar tidigt på morgonen kan du njuta av betydligt bättre koncentrationsförmåga under resten av dagen, och om du simmar regelbundet kommer du att märka en stor förbättring i ditt allmänna välmående samt för din kognitiva förmåga. Simning är bra träning för hela kroppen helt enkelt.

En stund för dig själv

Många i dagens samhälle har en alldeles för stressig vardag. De jäktar runt mellan förskola och arbete, möten, fika med vänner, krav och stress. De tar hand om alla andra, men hinner sällan med sig själva. Till slut orkar man inte mer. Alla behöver en stund för sig själva. I dag är träning en accepterad anledning till att ägna lite tid åt sig själv.

En stund för dig själv

Ta vara på detta. Låt simningen bli din oas i vardagen, ditt tillfälle att vara helt för dig själv. Att simma i en timma helt ensam kommer att göra underverk. Då hinner du organisera alla tankar, planera i förväg och rensa bort allt betungande. Man behöver helt enkelt egentid för att orka med att ta hand om andra. Kombinera din egentid med träning så kommer du helt plötsligt ha mängder av ny energi.

Bra att kunna simma bra

Slutligen vill jag tillägga att det kan vara livsavgörande att vara en god simmare. Om du simmar regelbundet kommer du att klara av en nödsituation i vatten. Om någon håller på att drunkna eller om du själv råkar illa ut till sjöss. Då kan din simförmåga vara skillnaden mellan liv och död. Simning är alltså inte bara för hälsa. Att simma är något som man behöver kunna. Speciellt om man vistas mycket nära vatten.

 

Comments are closed.