Tips för att övervinna rädslan för vatten och lära sig simma

Tips för att övervinna rädslan för vatten och lära sig simma

”Jag kan simma, jag är inte rädd”, ett klassiskt citat ifrån en klassisk film med lite andra ord än de som användes. Faktum är att kognitiv terapi är vanligt när det kommer till att bota diverse rädslor. Och just rädsla för vatten är en av de allra vanligaste. Orsakerna till varför man är rädd för vatten kan vara många, men någon kan ha haft en dålig upplevelse tidigare i livet medan det för någon annan kan kännas läskigt att inte ha kontroll när man inte längre når botten. Att ha vattenvana är livsviktigt och att kunna simma är också en säkerhetsfråga. Generellt är vi svenskar bra på att simma och vattenvana/simskola är sedan 1994 en obligatorisk del i skolans idrott och hälsa men tillsynsundersökningar från skolverket uppmärksammade dock att tolkningen av vattenvana kunde skilja sig rejält och därför finns sedan 2011 i läroplanen konkreta kunskaper på vad en elev ska klara för att få godkänt i simning.2018 var dock ett nattsvart år när det kommer till människor som drunknade i Sverige. Hela 135 personer drunknade och det är den högsta siffran på flera år. Statistiken visar lite överraskande att män över 50 år är överrepresenterade och tyvärr är ofta alkohol inblandat.

Att komma över rädslan

Att skaffa en vattenvana tidigt är såklart toppen, men det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är för sent. Många föräldrar tar idag med sig sina barn på babysim och babysim är ett populärt och ett roligt sätt att få bebisen att tycka om vatten, men det gäller att hålla igång även efter att kursen är avslutad. På babysim lär sig bebisen bland annat att vara i vattnet men också att ligga på rygg. De flesta simhallar i Sverige erbjuder babysim från 3 månaders ålder. Man behöver dock komma ihåg att även en bebis eller ett barn som alltid älskat vatten kan komma att vara rädd för vatten under olika perioder i livet.

vatten rädsla

Är du vuxen och rädd för vatten kan det kännas lite jobbigare och många skäms för att de känner oro och kanske inte har lärt sig att simma. Det är lätt att det kan kännas förväntat att man helt enkelt ska kunna simma som vuxen. Det finns numera dock många specialgrupper som arbetar just med vuxna och det kan kännas skönt att träna på att vara i vatten för att sedan lära sig att ta de första simtagen tillsammans med andra vuxna i samma situation.

Lära sig simma

Som barn kan du lära dig simma på simskola utöver simundervisningen i skolan, men ett barn kan såklart också lära sig simma av andra vuxna i sin närhet. En gemensam nämnare både med att lära sig simma som barn eller som vuxen är att grunden ligger i att ha kul samtidigt. Att pressa och stressa ett barn leder sällan till en positiv upplevelse för någon. Att få vatten i ansiktet och över huvudet är ett naturligt sätt att lära. Ha kul och ta tid, i sinom tid släpper rädslan.

Comments are closed.