Simning

Simning

Att simma, vare sig det är i havet eller i en uppvärmd simbassäng, är något som många finner som den bästa motionen för dem. Simning är bra motion och samtidigt en skonsam träning för kroppen. Sedan länge har det anordnats tävlingar inom simning. Tävlingarna är allt från klubbmästerskap till mästerskap på nationell och internationell nivå. Inom tävling används fyra olika simsätt. De är fjärilsim, ryggsim, crawl och bröstsim. Crawl kallas ibland även för frisim.

Tävlingssimning

Att människan länge simmat som en form av rekreation finns bevisat i stenåldersmålningar som gjordes för cirka 10 000 år sedan. I skrift finns det bevis på simning från 2 000 f.Kr och även i böcker som Bibeln och Koranen. I Europa börjades det tävlas inom simning redan på 200-talet före Kristus och därmed var en ny sport född. I England på 1830-talet blev simning en väldigt populär fritidsaktivitet efter att den första inomhuspoolen för allmänheten hade öppnats 1828. Det tog inte lång tid innan regelrätta tävlingar började och det nybildade National Swimming Society anordnade 1837 regelbundna tävlingar i sex olika simbassänger som fanns runt om i London. Tävlingssimning växte snabbt och när sporten utvecklades 1873 av John Arthur Trudgen hade regionala klubbar redan börjat bildas över hela England. Det Trudgen gjorde var att införa simsättet han döpte till trudgen, vilket var en kopia av den främre delen av crawl som urbefolkningen i Nordamerika använde. Istället för en vanlig kick med fötterna gjordes med simsättet trudgen en saxande kick istället. Detta för att det skulle stänka mindre. Simmarens ansikte är under vattnet för det mesta och man får passa på att andas när handen kommer upp från vattnet och precis när armbågen passerar ansiktet. Trudgen har idag utvecklats och kallas för främre crawl. Sju år efter att Trudgen introducerat detta nya simsätt fanns det över 300 regionala simklubbar i England och Amateur Swimming Association bildades samma år, 1880.

Simning gör entré i OS

Simning ingick i OS för första gången under de Olympiska sommarspelen 1896 i Aten. Sedan dess har simning funnits på programmet i alla utgåvor av de olympiska spelen. Inom tävlingarna var det bara bröstsim som användes fram till 1902 då även crawl introducerades. Två år senare lades ryggsim till. År 1908 bildades världsföreningen för simning Fédération Internationale de Natation (FINA). Efter flera års tävlande upptäcktes det att det skulle gå snabbare att simma genom att föra båda armarna framåt över huvudet. Detta simsätt blev dock förbjudet men utvecklades istället till att bli fjärilssim. Det dröjde dock till 1956 innan fjärilssim tilläts vara med i OS. Vid de olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm var första gången som kvinnor fick delta i simningstävlingar inom OS. Tävlingarna inom simning bestod då av nio grenar varav två av dessa var för kvinnor. 1924 gjorde simhopp entré på det olympiska programmet och anmärkningsvärt nog förändrades ingenting inom grenen förens år 2000 då OS i Sydney hölls. Det som ändrades var att parhoppning introducerades. 1983 blev konstsim en OS-gren i samband med spelen i Los Angeles. Inom OS är idag tävlingssimning en av de populäraste sporterna.

Det segrande engelska kvinnliga laget på 400 meter i de olympiska spelen i Stockholm 1912

Comments are closed.