Simning vid sommar-OS

Simning har otroligt nog varit med vid varenda olympiska sommarspel sedan 1896. År 1912 var det dock bara damer som tävlade. Inom simningen vid OS finns det flera olika grenar som det tävlas i. För både män och kvinnor är grenarna lika många, sjutton stycken. I de fyra första olympiska spelen hölls simningstävlingarna i öppet vatten för att sedan gå över till pooler. 50-metersbassängen började användas år 1924 och har sedan dess varit standard. Simning är tillsammans med friidrott en av de mest populäraste åskådarsporterna på spelen.

Simning vid sommar-OS

Förändringar med tiden

Sluttider inom de olika grenarna har sjunkit med åren då både träningstekniker och annat utvecklats inom sporten. I det första OS som simning fanns med på programmet simmade deltagarna i öppet vatten vid marinan i Pireus i Aten. Fyra år senare hölls OS i Paris och simtävlingarna hölls i floden Seine. År 1904 ägde simtävlingarna rum i en konstgjord sjö och det sista OS där man simmade i öppet hav var 1906. Inför OS år 1908 byggdes en pool på 100 meter och sedan dess har alla simtävlingar inom OS hållits i pooler. En anledning, förutom träningstekniken, till att sluttiderna sjunkit är utvecklingen av baddräkten. Fram till 1940-talet hade de manliga simmarna heldräkter, något som naturligtvis gav större motstånd av vad dagens dräkter gör. Förutom detta har mycket annat ändrats som påverkat sluttider, bland annat hur poolerna designas. För att minska motståndet i poolen har man bedrivit omfattande effektiviseringsarbeten. Detta har lett till förbättringar som korrekt pooldjup, eliminering av vågor, eliminering av strömmar, ökad banbredd, energiabsorberande racingbanelinjer och mycket annat. Även saker som belysning i poolen har ändrats för att viss belysning anses störa eller skapa mindre motstånd än annan. Simning är inte bara simning längre, utan en hel vetenskap, åtminstone i tävlingssammanhang.

Fler tävlingsgrenar och fler deltagare

I det första OS som simning fanns med så var det fyra grenar det tävlades i. Länder som deltog i var lika många till antalet, fyra stycken vilket gjorde att antalet deltagare enbart var tretton stycken. Vid OS 1900 hade antalet grenar utökats till sju och förutom bara frisim fanns nu även undervattenssimning och lagkappsimning, men antalet deltagande länder var lika få. Vid OS-spelet år 1908 hade antalet deltagande länder vuxit till tretton stycken. Det dröjde till slutet av 1940-talet innan antalet länder och deltagare började bli många. Första gången som fjärilssim gjorde entré i OS-tävlingar var år 1956. Fyra år senare var det dags för nästa gren då 4 x 100 meter medley fanns med på programmet. På 1990-talet exploderade antalet deltagande länder helt plötsligt. År 1988 var det 77 länder som deltog, 1992 var det 92 länder och 1996 var det 117 länder. Idag är antalet länder långt fler än så då i det i regel är cirka 170 länder som deltar i simtävlingarna. Förutom de klassiska bröstsim, ryggsim, medley och fjärilssim så ingår även 10 kilometer maratonsimning i OS nu. Vad framtiden har att bjuda på för fler grenar återstår att se, men med tanke på hur simning har utvecklats hittills är det troligt att vi kommer se nya grenar.

Fler tävlingsgrenar och fler deltagare

Comments are closed.