Paralympiska spelen

Parasport eller paraidrott är ett begrepp som används för att beskriva sport och idrott för de med en funktionsnedsättning. Deltagare delas in efter kön och form av funktionsnedsättning. Efter andra världskriget fungerade parasport som en form av rehabilitering. De som idag deltar i parasport har tre olika kategorier av funktionsnedsättningar. De tre olika kategorierna är rörelsehinder, utvecklingsstörning och synskada.

Paralympiska spelen

För personer som lider av en hörselskada finns ett helt eget Deaflympics och sedan år 1968 finns även ett Special Olympics World Games. The International Paralympic Committee (IPC) är den organisation som reglerar och anordnar tävlingar inom paralympisk sport.

Paralympiska spelen

Det första Paralympics hölls år 1960 och simning var med som en gren vilket gör simning till en av ursprungsgrenarna. Det fanns totalt 62 olika tävlingsmoment inom simning och man tävlade på 25 och 50 meter. Idag finns det drygt 150 olika tävlingsmoment och det tävlas i allt från 50 meter upp till 400 meter. Detta första Paralympiska spelen hette då International Stoke Mandeville Games och hölls i Rom i Italien. Den enda funktionsnedsättning som var med i denna fösta omgång av spelen var ryggmärgsskada och totalt deltog cirka 400 män och kvinnor från 23 länder. Sverige hade ingen deltagare i simning. Efter cirka 10 år bestämdes det att inrätta ett paralympiskt vinterspel också. Hittills var det bara sommarspel och OS i parasporter avgjordes därmed enbart vart fjärde år. År 1976 anordnades det första vinter-OS i Paralympics och det ägde rum i Örnsköldsvik. Den enda funktionsnedsättning som var med i denna fösta omgång av spelen var ryggmärgsskada och totalt deltog cirka 400 män och kvinnor från 23 länder. Sverige hade ingen deltagare i simning. Efter cirka 10 år bestämdes det att inrätta ett paralympiskt vinterspel också. Hittills var det bara sommarspel och OS i parasporter avgjordes därmed enbart vart fjärde år. År 1976 anordnades det första vinter-OS i Paralympics och det ägde rum i Örnsköldsvik.

Simning inom Paralympiska sommarspelen

I det allra första Paralympics år 1960 vann värdlandet Italien medaljligan strax före Storbritannien. USA kom starkt i nästa upplaga och knep förstaplatsen med stor marginal. De fick 22 guld, 17 silver och 13 brons vilket blev totalt 52 medaljer. Tvåan var Australien med 9 guld, 2 silver och 2 brons. En enorm skillnad med andra ord. När den tredje upplagan av Paralympics gick av stapeln så var Sverige med i simningstävlingarna för första gången. Totalt blev det 2 silver och 4 brons för Sveriges del. Storbritannien vann medaljligan strax före USA. Sverige klättrade på rankingen och år 1972 hamnade vi på en sjätteplats. I och med Paralympics år 1976 ändrades antalet tävlingsmoment drastiskt. År 1972 tävlades det i 56 olika moment, 28 för kvinnor och 28 för män. År 1976 hade antal moment utökats till 146 stycken. År 1980 utökades det återigen till 192 moment och år 1984 var man uppe i 345 moment. Sedan dess har antalet moment stegvis minskat och legat på mellan 145–165 stycken. År 1988 skulle visa sig vara Sveriges största framgång i Paralympics än så länge. Sverige slutade på en andraplats i medaljligan med 31 guld, 27 silver och 7 brons. På första plats kom USA vilka bara hade två guld fler än Sverige men desto fler bronsmedaljer. Sedan dess har Kina seglat upp som en stor konkurrent och på de fem Paralympics som hittills hållits på 2000-talet har man kommit på en sjätteplats en av gångerna, förstaplats tre av gångerna och en gång på en andraplats. År 2020 är det dags för nästa Paralympics som då kommer att hållas i Tokyo i Japan mellan den 25 augusti och 6 september.

Simning inom Paralympiska sommarspelen

Comments are closed.