Pan Pacific Swimming Championships

Denna tävling är en lånbanesimtävling som pågått sedan år 1985. Från början var det tänkt att hålla tävlingen vartannat år men idag äger Pan Pacific Swimming Championships rum vart fjärde år.

Pan Pacific Swimming Championships

Historik

Det var fyra länder som grundade tävlingen. Dessa länder var Australien, Kanada, Japan och USA. Pan Pacific Swimming Championships grundades för att fungera som ett alternativ till de europeiska mästerskapen för de länder som inte kunde delta i dessa. Från början var antalet länder som kunde delta begränsat till de länder som gränsade till Stilla havet men har sedan dess utökats till att inkludera andra icke-europeiska länder som Brasilien och Sydafrika. Tävlingen anses idag vara en av de största tävlingarna tillsammans med OS, VM och EM. Till skillnad från dessa event kan det deltaga hur många deltagare som helst från varje land i de inledande momenten i varje gren. I de flesta internationella tävlingar tillåts bara två från varje land. Det är dock bara två från varje land som sedan kan kvalificera sig till tävlingens semifinaler och finaler idag. Tävlingen hålls varje gång i något av de grundande länderna och varannan gång hålls tävlingarna i Japan.

Tävlingarna

Den första tävlingen ägde rum i Tokyo i Japan år 1985 och USA och Australien dominerade de olika tävlingsmomenten och vann de allra flesta medaljerna. I den andra omgången av tävlingen fick även Kanada tillhöra de länder som tillsammans med USA och Australien dominerade. Av totalt 96 medaljer som delades ut gick tre till Japan och fem till Kina, resten gick till Kanada, USA och Australien. I den femte omgången av tävlingarna såg det i princip ut som vanligt i medaljligan. De länder som deltog i tävlingarna var dock fler nu. De länder som deltog var Australien, Kanada, Taipei, Costa Rica, Ecuador, Guam, Hong Kong, Indonesien, Japan, Kazakstan, Sydkorea, Macau, Nya Zeeland, Filipinerna, Singapore och USA. Totalt 16 stycken alltså. De länder som fick medalj var dock bara 5 till antalet då Japan och Costa Rica tog medaljer också. Nästa omgång år 1995 var antalet deltagande länder 24 stycken och tävlingarna fungerade som ett testevent inför sommar-OS. Tävlingarna ägde nämligen rum båda två i Atlanta, Georgia i USA. Pan Pacific Swimming Championships hade hittills flutit på relativt oförändrat regelmässigt. Det skulle dock komma att ändras i och med den åttonde omgången år 1999 då man reducerade hur många deltagare från varje land som fick delta i semifinaler och finaler. Nu var det endast fyra deltagare från samma land som fick delta i semifinalerna och två deltagare från samma land fick delta i finalerna. Det delades även ut priser i tre olika kategorier. Tävlingens nybörjare vanns av Megan Quann från USA, tävlingens manliga simmare vanns av Ian Thorpe från Australien och tävlingens kvinnliga simmare vanns av Penny Heyns från Sydafrika. Vid tävlingarna år 2010 så kunde man äntligen se flera olika länder på medaljligan, totalt 9 länder tog medaljer. Men USA var så överlägsna så det var ingen som ens hade en tanke på att utmana de om förstaplatsen. USA hade 27 guld, 17 silver och 7 brons när tävlingen var slut. Australien som kom på andraplats hade 4 guld, 12 silver och 10 brons. Nästa Pan Pacific Swimming Championships kommer att hållas i Tokyo i Japan.

Tävlingarna

 

Comments are closed.