Olika simsätten, hundsim

Det är inte bara bra utan roligt att simma, både för människa och djur. Det är viktigt att man kan simma, inte bara för att man ska kunna vara och bada på sommaren. Utan något ännu viktigare, ifall man är i nöd. Det kan vara att man ramlar överbord från en båt eller att man behöver hjälpa någon annan i nöd. Man får lära sig simma bröstsim och ryggsim i skolan.

Kort om olika simsätt

Det finns fyra grundläggande simsätt; bröstsim, ryggsim, crawl och fjärilssim. Bröstsim är att man ligger på magen. Det många tror är att man ska jobba med armarna men det är fel, de viktigaste är rörelserna med benen. Det är dem som skjuter en framåt. Rörelsen med armarna ska vara rätt liten.

Ryggsim, precis som det låter så ska man ligga på rygg. Man kan göra på två olika sätt med armarna, antingen så gör man liknande rörelser som i bröstsim eller så som man gör när man crawlar. Benens rörelser liknar bröstsimmets men påminner mer om en grodas simtag. Crawl, detta är det snabbaste sättet att simma. Armtagen ska vara långa och de gräver sig ner i vattnet. Men det är benen som är motorn, de är utsträckta och rörelserna går upp och ner. Man kan crawla på mage eller på rygg. När man tävlingssimmar så finns det ett sätt som kallas för frisim, det innebär att man själv får välja vilket sätt man vill simma på. De vanligaste är att man väljer crawl.

Fjärilssim

Fjärilssim, armarna rör sig samtidigt framåt i luften och när man är som högst upp med huvudet ska man andas in innan man hamnar med huvudet under vattnet. Benen gör liknande men med rörelser som påminner om jämnfotasparkar. Denna simning kan också liknas med en simmande delfin.

Hundsim

Hundsim är inget som man lär ut på någon simskola eller som är något som man ska kunna. Man ligger på bröstet och rör händer och ben på samma sätt som bland annat hundar gör. Innan barn lärt sig de klassiska simsätten så är det oftast detta de gör när de lär sig att simma.

Hundsimning för hundar är ett bra sätt att aktivera dem på. Precis som för människor så är det en skonsam träning och det är en väldigt bra träningsform när det gäller rehabilitering. Skaderisken vid simning är lägre eftersom lederna inte belastas på samma sätt som vid vanlig träning. Därför är det en bra metod oavsett om man vill träna kondition, rehabilitering vid skada/operation eller om man önskar att hunden ska gå ner i vikt. Hunden använder samma muskler som på land men med mindre belastning.

Så om man tycker om att simma så är det ett utmärkt sätt att umgås med sin hund. Ta med den på hundsimning. Det finns många ställen som erbjuder hundsimning och man kan kolla på sin ort om det finns någon plats där. Om man bor i Göteborg kan man till exempel besöka detta ställe som erbjuder bland annat simning.

Comments are closed.