Europamästerskapen i kortbanesimning

Detta mästerskap har arrangerats sedan år 1991. Tävlingarna simmas i 24-metersbassäng, därav namnet på mästerskapet. Från början anordnades mästerskapet varje år men sedan 2013 anordnas det nu vartannat år. I början kallades tävlingarna för Europamästerskapen i sprintsimning. Mästerskapet anordnas av Ligue Européenne de Natation (LEN).

Europamästerskapen i kortbanesimning

Det första mästerskapet år 1991

När denna tävling hade premiär år 1991 hette det European Sprint Swimming Championships och på svenska Europamästerskapen i sprintsimning. Mästerskapet hölls i Gelsenkirchen i Tyskland mellan den 6 och 8 december. Grenarna som man tävlade i var inte många utan det var enbart 50 meter på de olika simningssätten, 100 meter individuell medley och 4 x 50 meter lagkapp vilket är simningens motsvarighet till stafett.  De deltagande länderna var, som ofta i nya tävlingar, inte många och det var enbart åtta länder som tog medalj i olika valörer. På första plats kom värdlandet Tyskland med 7 guld, 7 silver och 5 brons och var helt ohotade om förstaplatsen. På andra plats kom Sovjetunionen med 3 guld, 2 silver och 2 brons. Stor skillnad från Tyskland på första plats med andra ord. På tredje plats kom Sverige med 2 guld, 1 silver och 2 brons. Jan Karlsson tog silver i 50 meter fjäril och Joakim Holmqvist tog ett brons i 50 meter frisim. På damsidan stod Louise Karlsson för de resterande tre medaljerna. Hon tog ett guld i 100 meter individuell medley, ett silver i 50 meter fjäril och ett brons i 50 meter frisim.

Mästerskapet byter namn och blir allt större

De tre följande mästerskapen ägde rum i Espoo i Finland, i Gateshead i Storbritannien och i Stavanger i Norge. Tyskland fortsatte att dominera i jakten på medaljer och hamnade på förstaplats i alla dessa tre mästerskapen. Sverige hamnade på andraplats på medaljligan i dessa tre mästerskapen. År 1995 hölls inget mästerskap utan det dröjde tills år 1996 innan mästerskapet kom tillbaka, men nu under ett nytt namn, Europamästerskapen i kortbanesimning. Mästerskapet hölls i Rostock i Tyskland och fler grenar infördes. I tidigare år hade det bara tävlats i 50 och 100 meter. Nu hölls tävlingar i 200 meter och 400 meter också. Tyskland var som vanligt helt dominerande i medaljligan med 39 medaljer totalt och Storbritannien som kom på andraplats i medaljligan hade totalt 10 medaljer. Det dröjde dock inte många mästerskap innan det kom en annan nation och petade ner Tyskland från den förstaplatsen. Den nationen var Sverige och det inträffade år 1999 när mästerskapet hölls i Lissabon i Portugal. Sverige fick totalt 17 medaljer och Tyskland hade 26 medaljer. Sverige vann då man hade tre guldmedaljer mer än Tyskland. Sverige skulle komma att hamna på en förstaplats, året efter också med totalt 10 guldmedaljer. Tyskland blev nedpetade av Italien till en tredjeplats. Tyskland revanscherade sig dock rejält när man i de följande sju mästerskapen kom på första plats. År 2013 ändrades mästerskapet från att hållas varje år till att hållas vartannat år. Mästerskapet har ännu inte hållits i Sverige. Det nästa Europamästerskapet i kortbanesimning kommer att hålla i Glasgow i Skottland under år 2019.

Mästerskapet byter namn och blir allt större

 

Comments are closed.