Att lära sig simma som vuxen

Att lära sig någonting från början som vuxen har sina fördelar, för då kan man se till att lära sig rätt direkt.

Oavett vad man vill blir bra på så är det viktigt att lära sig grunderna. När man funnit passionen för något så blir det drivkraften, oavsett om man hittat den som ung eller gammal.

Det finns en massa olika sätt att lära sig något nytt, allt beror på typen av det man vill lära sig.

Jag gillar att lära mig nya saker och har därför provat diverse kurser och läger och nu på senaste åren har jag tagit många kurser online. När jag lärde mig isländska så gjorde jag det genom en gratisapp, det klarade jag mig rätt bra på när jag väl åkte till Island. På youtube har har lärt mig en massa saker som att göra en hemsida, spela tjugoett, laga thailändsk mat och spela gitarr.

Men när det kommer till simning så är det svårt på annat sätt än tillsammans med instruktör.

Hur ska man lära sig?

Visst finns det de som lyckats hyfsat genom att ha suttit timtals framför datorn för att kolla in instruktioner om hur man simmar, men många av de stöter sedan på problem när de väl kommer till bassängen. Det är svårt att via en video beskriva en känsla vilket kan behövas när det kommer till just simning. En känsla för hur kroppen reagerar i vatten, hur de där armtagen känns och hur man ska synka dem med bentagen. Därför är sporter som simning svårt att lära sig på distans.

I Sverige är vi lyckligt lottade som idag har obligagtorisk simundervisning i skolan, det har förmodligen räddat många liv. Simning handlar mer än om att bara kunna ta sig framåt i vattnet, det handlar om säkerhet och hur kroppen kan reagera på olika skeenden.

Men även om vi har simundervisning i skolan så finns det många som endera inte kan simma, eller som inte vågar. Det finns givetvis vuxna som kan simma men vill bättre på tekniken för att kunna maximera sina motionspass i bassängen.

Olika bakgrund men samma mål

En grupp som oftast inte har någon simvana alls är invandrare. Däremot har de ofta en stor vilja att lära sig men vet inte hur eller vart.

De allra flesta simhallar och badhus har någon form av vuxenundervisning i simning, på olika nivåer. Det har till exempel blivit allt mer vanligt att man arrangerar crawl-kurser för vuxna. När intresset för olika typer av multilopp, där simning ingår, ökat så har även efterfrågan på den typen av kurser ökat.

Många av de som deltar i kurserna är målmedvetna tävlingsmänniskor som gillar att utmana sig själv och har ett mål med sin träning.

Simma i öppet vatten

Det finns dock lika många, om inte fler, kurser för nybörjare. Man kan ofta se en stor del kvinnor vid dessa kurser. Där handlar det verkligen om att börja från allra första början så för många kan det största hindret att överkomma faktiskt vara att anmäla sig. Man kanske skäms för att man som vuxen inte kan simma. Att ha i åtanke där är att alla på kursen kommer att vara i samma läge, och att man aldrig behöver skämmas, det finns många anledningar till att man inte kan simma.

Att veta att man har kunskaper att kunna ta sig fram i vatten ger en större frihetskänsla och säkerhet. Speciellt som förälder kan det vara en väldig stress och oro om man vet att man själv inte kan simma och man befinner sig i närheten av vatten.

Simma i öppet vatten

Något som blivit väldigt inne senaste åren är Open Water kurser för de som vill lämna bassängen och simma i öppet vatten. Kurserna förbereder deltagare både fysiskt och mentalt för att klara av att simma ute i öppet vatten.

Även om det i tanken omgärdas av en frihetskänsla att simma ute på ett glittrande vatten i solen så finns det risker som man bör vara förberedd på.

Skillnaden mellan att simma i bassäng och i öppet vatten är framförallt temperaturen och en begränsad sikt. Temperaturen är något som påverkar kroppen och det är svårt att veta hur innan man provat.

Det är dessutom så att man måste kunna naviger där ute i vattnet när man simmar, utan klara linjer på botten att följa, eller andra stadig riktmärken. Att dessutom ställas inför det med bländande sol, strömmar och vågor kan vara tufft.

Bara en sån sak som att sjögräs slingrar sig kring benen eller fiskstim passera direkt under dig kan göra att det blir lite obehagligt.

Därför, simmar man på öppet vatten så måste man tänka på säkerheten i första hand. Ge dig aldrig ut ensam och simma, se till att du har någon som har koll endera från strand/brygga eller från vattnet.

Comments are closed.